Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας συγχαίρω για την εκλογή σας στην ηγεσία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην εκπλήρωση της αποστολής σας. Γνωρίζοντάς σας χρόνια, ξέροντας τις ικανότητές σας, είμαι βέβαιος για την επιτυχία αυτή.

Επιτρέψατέ μου μόνο δύο παρατηρήσεις που είναι μεν αυτονόητες, αλλά καλό είναι τέτοιες στιγμές να τις αναδεικνύουμε περισσότερο. Πριν απ΄ όλα, η σημασία των Περιφερειών, ως θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι τεράστια, σε ό,τι αφορά την καταξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του «κυττάρου της Δημοκρατίας» όπως λέμε, και όπως είναι πράγματι. Και ας μην ξεχνάμε και τούτο. Την μεγάλη σημασία που έχει η Περιφέρεια, ως θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την ανάπτυξη της Χώρας. Είναι οι αρμοδιότητές της ευρύτατες, πέραν δε τούτου ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαϊκών Πόρων περνούν μέσα από τις Περιφέρειες. Από αυτό φαίνεται πόσο καθαρά σημαντική είναι η συμβολή της Περιφέρειας στην ανάπτυξη της Χώρας.

Όμως έρχομαι και σε ένα δεύτερο σημείο, στο οποίο νομίζω ότι μπορείτε και πρέπει να συμβάλετε, και εσείς και οι συνάδελφοί σας. Μιλάω για τη σημασία της Περιφέρειας στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι Ένωση η οποία στηρίζεται στις Περιφέρειες. Είναι εν πολλοίς – θα το πω έτσι, και δεν είναι υπερβολή – Ευρωπαϊκή Ένωση των Περιφερειών. Οι Περιφέρειες ασκούν και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλές αρμοδιότητες. Επιπλέον δε – για να φθάσουμε στο πρότυπο της Ομοσπονδιακής Ευρώπης, όπως είναι ο τελικός προορισμός της – αυτός είναι ο προορισμός του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος – οι Περιφέρειες μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο, στην κυριολεξία.

Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι οι Περιφέρειες στην Ελλάδα, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά. Θα μου πείτε: «μα η Ελλάδα θα το πράξει αυτό;» Τονίζω κάτι. Και αυτό είναι μια αλήθεια. Στην εκπλήρωση του Ευρωπαϊκού Οράματος δεν έχει σημασία το μέγεθος των Κρατών, όσο η πίστη στο Ευρωπαϊκό Όραμα. Και εμείς, οι Έλληνες, αποδείξαμε σε δύσκολες ώρες, με τεράστιες θυσίες του Ελληνικού Λαού, που δεν του αναλογούσαν όλες, ότι είμαστε συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι. Περισσότερο Ευρωπαίοι απ’ ό,τι άλλοι Εταίροι μας. Και τούτο ακόμα, κ. Πρόεδρε, είναι προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση. Εμείς ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια και θα ανήκουμε για πάντα. Άλλοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να ταξιδεύουν με σημαίες ευκαιρίας. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

Α.ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κ.Πρόεδρε. Είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ λίγες μέρες μετά την εκλογή μου στο ανώτατο όργανο της αυτοδιοίκησης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Και ως Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, θέλω να γνωρίζετε ότι είμαι εδώ ακριβώς για να λειτουργήσω στην κατεύθυνση αυτή. Μαζί με όλους τους συναδέλφους πέρα και έξω από παρατάξεις, συναδέλφους από όλη την Ελλάδα, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη τα επόμενα χρόνια -μάχη των επιχειρημάτων- προκειμένου να επιτύχουμε ακριβώς αυτό: Την μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Είναι η ώρα να ακολουθήσουμε το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και δεν ξεχνούμε ότι ο άνθρωπος που ξεκίνησε και έβαλε το πρώτο λιθαράκι για να προχωρήσει η αποκέντρωση στη Χώρα μας και να φτάσουμε εδώ – που ήταν μακρύς ο δρόμος – ήσασταν εσείς και η πορεία σας στη θέση του Υπουργού των Εσωτερικών. Να ξέρετε λοιπόν, ότι αισθάνομαι σήμερα ότι επισκέπτομαι, ασφαλώς τον Ανώτατο Πολιτειακό μας Άρχοντα, που σε δύσκολες ώρες κράτησε την Ελλάδα ενωμένη, αλλά επισκέπτομαι και τον άνθρωπο εκείνο που βοήθησε να φθάσουμε σε αυτό το πολύ καλό επίπεδο Αποκέντρωσης την χώρα.

Εμείς, και είναι στο χέρι μας τώρα αυτό, θα πιέσουμε και θα διεκδικήσουμε, τα επόμενα χρόνια, να φθάσει η Ελλάδα στο μοντέλο αυτό λειτουργίας του Κράτους που θα ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες, τις Περιφέρειες, που οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κάτω προς τα πάνω με την συμμετοχή των πολιτών και πάντα συνυπολογίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Έτσι θα μπορέσει και η Ελλάδα να βγεί πιο εύκολα από την κρίση. Εμείς πιστεύουμε, και είμαστε βέβαιοι ότι και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία μαζί σας γιατί έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή δύναμη.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ