Από την συνάντηση του ΠτΔ κ. Π.Παυλόπουλουο με τον Προέδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ κ.ANTONIO TAJANI,

ΤΗΝ Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

κα MC GUINESS, ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ κ.ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ TOY ΕΛΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» κ.PAULO RANGEL

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

30.11.2019

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και χαίρω, ιδιαιτέρως, υποδεχόμενος κορυφαίες προσωπικότητες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πριν απ΄ όλα σας ευχαριστώ θερμώς επειδή, σε κρίσιμες ώρες, στηρίξατε την Ελλάδα και την πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Να είσθε βέβαιοι όμως ότι, στηρίζοντας τότε την Ελλάδα στηρίξατε την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να διανοηθεί την πορεία της προς το μέλλον έξω από την μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, εξίσου και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να πορευθεί προς την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος δίχως την Ελλάδα.

Επιπλέον, σας συγχαίρω διότι γνωρίζω καλώς την αφοσίωσή σας στην εκπλήρωση του Ευρωπαϊκού Οράματος, το οποίο συνίσταται στην οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φέρει σε πέρας μιάν αποστολή, η οποία υπερβαίνει τους Λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, δοθέντος ότι αφορά την επικράτηση, σε παγκόσμια κλίμακα, των βασικών αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ιδίως των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπερασπιζόμενη το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρέπει ν’ αντιδράσει αμέσως, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία αφενός προσβάλλει προκλητικώς τις στοιχειώδεις αρχές του Ανθρωπισμού στο πεδίο του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος. Και, αφετέρου δρα, ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης- που είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- περιφρονώντας επιδεικτικά το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Ειδικότερα δε το «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, του οποίου η θεσμική σαθρότητα αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, πρέπει να καταγγελθεί, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως παντελώς ανυπόστατο, ενώ, παραλλήλως, η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να προειδοποιηθεί, επίσης αμέσως, για τις βαρύτατες επιπτώσεις εις βάρος της όσο ακολουθεί την ανεύθυνη πολιτική του πειθήνιου υπηρέτη της τουρκικής αυθαιρεσίας και προκλητικότητας.

Και πάλι σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ θερμώς.

ΑΝΤΟΝΙΟ ΤΑJANI (από ανεπίσημη μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμά που μας δέχεστε. Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι εδώ με τους συναδέλφους μου, την κυρία Μc Guiness, που είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον κύριο Rangel, που είναι Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Ευρώπης. Εγώ μιλώ εκ μέρους τους επειδή είμαι ο μεγαλύτερος σε ηλικία. Και φυσικά είναι μαζί μου και ο κύριος Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την ελληνική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θα ήθελα να σας πω ότι το μεταναστευτικό το αναγνωρίζω. Είμαι Ιταλός και όπως και η Ελλάδα έτσι κι εμείς γνωρίζουμε το θέμα αυτό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός και υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όχι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα – οι οποίες ξέχασαν τις δυο χώρες μας και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ελπίζω λοιπόν ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και ότι όλες οι χώρες θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν. Πρέπει όμως γι’ αυτό να υπάρξει μια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Εκεί είναι οι δύο προβληματικές περιοχές του κόσμου. Αν δεν υπάρξει κάτι τέτοιο δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα. Η Αφρική έχει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που θέλουν να μεταναστεύσουν. Όπως είπα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έγινε ένα ψήφισμα για τις επενδύσεις στην Αφρική, πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην Αφρική ούτως ώστε ν’ αλλάξει η κατάσταση εκεί σε όλους τους τομείς, ν’ αντιμετωπισθεί η φτώχεια, ν’ αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή, ν’ αντιμετωπισθούν οι ασθένειες και ο λοιμός, αλλιώς δεν θα υπάρξει λύση. Επίσης, πρέπει να κινηθούμε όχι ως χώρες ξεχωριστές, Γαλλία, Ιταλία κτλ, αλλά να κινηθούμε όλοι μαζί. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να προχωρήσουμε. Όσον αφορά την Μέση Ανατολή, εκεί πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του Ισραήλ με την Παλαιστίνη. Υπάρχουν και τα Βαλκάνια φυσικά που είναι πολύ σημαντική περιοχή. Ελπίζουμε ότι η Ευρώπη θα γίνει πιο δυνατή και θα έχει ισχυρότερη παρουσία στον κόσμο. Όσον αφορά την Τουρκία, φυσικά συμμεριζόμαστε τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου και βεβαίως είμαστε υπέρ της τήρησης των δημοκρατικών αρχών και αξιών από την Τουρκία. Δυστυχώς η Ευρώπη έχει προβλήματα ακόμα και στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης. Ένα παράδειγμα είναι η Μάλτα και όσα έγιναν εκεί με την δολοφονία της δημοσιογράφου και τις επιπτώσεις που είχε αυτό στην κυβέρνηση της χώρας.

Τώρα όσον αφορά την Τουρκία, πιστεύω ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα σέβεται τους κανόνες του Δικαίου. Και πρέπει κυρίως να μιλήσουμε στον Ερντογάν. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ν’ ανοίξουν οι πόρτες για τους μετανάστες και αυτό σημαίνει πρόβλημα για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια στρατηγική. Αν η Ευρώπη είναι δυνατή, θα μπορέσει να πείσει την Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες και επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως ξέρετε καλύτερα από όλους εμάς, κύριε Πρόεδρε, ως καθηγητής pacta sunt servanda. Kαι αυτός είναι ένα κανόνας πάνω στον οποίο στηρίζονται οι σχέσεις των χωρών. Πρέπει να τηρούνται οι υπογραφές και οι συμφωνίες. Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να προσπαθήσουμε στην επόμενη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης να οδηγηθούμε σε μια Ευρώπη περισσότερο πολιτική που θα έχει περισσότερη εξωτερική πολιτική και να περιοριστεί η γραφειοκρατία της. Γιατί δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τον κόσμο ως ξεχωριστές χώρες, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, αλλά πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε. Ελπίζω ότι έτσι θα προχωρήσουμε στο μέλλον κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατέχει θέση Αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και θα ήθελα να του ζητήσω να μας πει δυο λόγια.

Ε. ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο): Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτή την συνάντηση και για τα καλά σας λόγια και θεωρώ ότι είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί σας.

Οι κανόνες της φιλοξενίας επιβάλλουν να δώσουμε τον λόγο στους εκλεκτούς ξένους προσκεκλημένους μας, την κυρία Mc Guiness και τον κ.Rangel, οι οποίοι ήθελαν πολύ να σας συναντήσουν και να σας εκθέσουν τις απόψεις τους για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τις χώρες μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κα ΜC GUINESS (Α΄ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Εγώ βρίσκομαι εδώ για πρώτη φορά και σας ευχαριστώ θερμά για την θερμή σας υποδοχή. Είμαστε εδώ από χτες και είχαμε την δυνατότητα να δούμε κάποια πολύ όμορφα αξιοθέατα, είναι όλα πολύ ωραία. Τώρα, όσο αφορά το Συνέδριο, συζητήθηκαν πολλά θέματα που απασχολούν την Ευρώπη. Εγώ προέρχομαι από μία μικρή χώρα, την Ιρλανδία. Όμως ξέρουμε όλοι ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μείνει ενωμένη, παρόλο το Βrexit που επέρχεται και πρέπει να κάνουμε κάτι για να αντιμετωπίσουμε τους φόβους των λαών της Ευρώπης, οι οποίοι – ενδεχομένως – είναι αβάσιμοι, αλλά είναι υπαρκτοί. Γνωρίζω επίσης την φιλική σας σχέση με τον Πρόεδρο της χώρας μου, τον κ.Χίγκινς, και θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του.

PAULO RANGEL (Αντιπρόεδρος ΕΛΚ και Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ευρωπ.Κοινοβουλίου για το «Μέλλον της Ευρώπης»: Θέλω και εγώ να σας ευχαριστήσω θερμά, κύριε Πρόεδρε, και να ευχαριστήσω επίσης τον κ.Μεϊμαράκη για την ευκαιρία που μας έδωσε. Είμαι μεγάλος φίλος της Ελλάδας, έρχομαι στη χώρα σας κάθε χρόνο, όπως και ο Πρόεδρος της χώρας μου (της Πορτογαλίας), ο οποίος μου τηλεφώνησε την προηγούμενη Τετάρτη για να μου ζητήσει αφενός να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αφετέρου να αναφερθώ στην Διακήρυξη που υπεγράφη εδώ από όλους τους Προέδρους που είχαν συναντηθεί στη χώρα σας. Για μας αυτό το οποίο ειπώθηκε είναι πάρα πολύ σημαντικό: Δηλαδή, ότι εμείς έχουμε την ευθύνη να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρωπαϊκή Ένωση σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και βεβαίως έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετώπισε η Ελλάδα.

Το θέμα της Τουρκίας έχω την εντύπωση ότι είναι πιο επείγον απ’ ό,τι έχουν αντιληφθεί στις Βρυξέλλες και νομίζω ότι δεν του έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή εκεί. Όπως είπε και ο κ.Ταγιάνι υπάρχει το θέμα του Ερντογάν, ο οποίος μετακινείται προς πιο αυταρχικές θέσεις. Και βεβαίως απειλεί με το θέμα του Μεταναστευτικού και τώρα προχώρησε με αυτή την κίνηση με την Λιβύη, η οποία πραγματικά είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Πιστεύω όμως ότι, μετά από το Συνέδριο που παραβρεθήκαμε εδώ, θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε μήνυμα στις Βρυξέλλες και επίσης πιστεύω ότι η Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στο Λονδίνο είναι σημαντική. Δηλαδή θα πρέπει τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να θέσουν το θέμα, διότι το θέμα αυτό απειλεί την ισορροπία δυνάμεων, όπως επίσης απειλεί και την ειρήνη, διότι η Τουρκία παίζει ρόλο στη μεσοπρόθεσμη ειρήνη. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Εδώ στο Συνέδριο μάθαμε πολλά. Καταρχήν είδαμε την ανάκαμψη που έχει έρθει στην Ελλάδα που είναι σημαντική, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πέρασε και οικονομική κρίση, αλλά ταυτόχρονα και κρίση του Μεταναστευτικού. Επίσης βλέπουμε και το διμερές πρόβλημα ΕΕ-Τουρκίας όπου πρέπει κάτι να κάνουμε από κοινού. Το να δράσουμε από κοινού είναι πολύ σημαντικό, είδαμε πώς αντιμετώπισε η Ιρλανδία το θέμα του Brexit, που θα το είχε αντιμετωπίσει τελείως διαφορετικά αν οι συνθήκες ήταν άλλες.-