Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Γεώργιο Κατρούγκαλο στο Προεδρικό Μέγαρο

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έφερα το ‘σώμα του εγκλήματος’. Αισθάνομαι καλά που σας τη δίνω, γιατί είναι ένα κείμενο που γράφτηκε εδώ και δεν ήρθε μεταφρασμένο και πιστεύω ότι μπορεί να βάλει ένα φρένο στην μακροχρόνια αυτή κρίση του Ασφαλιστικού Συστήματος με ένα δίκαιο κοινωνικά τρόπο. Είχα επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν έρθω να σας δω. Θεωρώ ότι είναι κατεξοχήν εθνικό ζήτημα, για το οποίο χρειάζεται συστράτευση στα πράγματα για τα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Και νομίζω στον εξορθολογισμό και στην κοινωνική δικαιοσύνη, μπορούμε πράγματι να συμφωνήσουμε. Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα έγιναν όλες οι συζητήσεις που είχα. Ελπίζω από αύριο που ξεκινά μια σκληρή διαπραγμάτευση να έχουμε πάλι μία αντίστοιχη στάση από όλους, που αντανακλά αυτό που θέλει η κοινωνία, να μην μειωθούν οι συντάξεις και να ξανακάνουμε βιώσιμο το συνταξιοδοτικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Επιτρέψτε μου να πω λίγα λόγια απευθυνόμενος κυρίως προς τους Εταίρους μας – και μιλώ για τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν απευθύνομαι σε άλλους – σχετικά με την διαπραγμάτευση που πρόκειται να γίνει. Είναι ανάγκη να λάβουν υπόψη τους, και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα κάνω ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση, ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα αποτελεί την καρδιά του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου σ’ολόκληρη την Ευρώπη. Ξέρουμε επίσης ότι το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου είναι βασικός πυλώνας όχι μόνον της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, αλλά και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Άρα, οι λύσεις που πρέπει να προκύψουν, όχι μόνον για την Ελλάδα γιατί και άλλα ασφαλιστικά συστήματα έχουν προβλήματα – αλλά μιλάμε για την Πατρίδα μας αυτήν την στιγμή – οι λύσεις αυτές πρέπει να ανταποκρίνονται στην έννοια της Δικαιοσύνης και υπό την εξής προοπτική: Είναι γνωστό ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα. Δηλαδή, στηρίζεται στις εισφορές που έχουν καταβάλει χρόνια ολόκληρα εργοδότες, εργαζόμενοι, όλες τις εισφορές. Η όποια λύση δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται προς αυτήν την αρχή. Δεν είναι δυνατόν, οι συντάξεις ιδίως, να είναι κάτω απ’αυτά που οι εργαζόμενοι κατέβαλαν τόσα χρόνια, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το υπόλοιπο μέρος της ζωής τους. Αυτό πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τους Εταίρους μας. Γιατί – το τονίζω – αφορά όχι μόνον το Ελληνικό Δίκαιο, αλλά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Και θεωρώ ότι, κατά την συζήτηση, τα ισοδύναμα τα οποία θα προταθούν από την ελληνική πλευρά, πρέπει να αντιμετωπισθούν και υπ’αυτό το πρίσμα.

Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο. Θέλω να πιστεύω – όχι απλώς να ελπίζω, να πιστεύω – ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που κι εκείνη αντιμετωπίζει αυτήν την κρίση, οι ελληνικές θέσεις θα γίνουν κατανοητές και οι θυσίες του Ελληνικού Λαού επίσης, θα γίνουν κατανοητές.

Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκαιο. Γι΄ αυτό το λόγο θελήσαμε να δώσουμε από την αρχή ευρωπαϊκή διάσταση στην διαπραγμάτευση. Θυμόσαστε ότι μαζί είδαμε την Επιτροπή του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Επιτροπής Απασχόλησης, που ήρθε εδώ για να παρακολουθήσει την πορεία της διαπραγμάτευσης. Γιατί συμμεριζόμαστε απόλυτα την άποψή σας, ότι το κοινωνικό κράτος είναι στοιχείο της ταυτότητας της Ευρώπης και δεν πρέπει να χάσουμε την ταυτότητά μας. Και μετά από έντεκα διαδοχικές μειώσεις συντάξεων στην Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέρμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ